Caspadia´s AB

Språk - Svenska
Hästverksamhet

Stall Båtels

Stuteri, försäljning och inackordering - Hästrelaterade aktiviteter och tjänster samt avel och uppfödning av hästrasen Irish Cob.

Hästverksamhet

Lantbruk - småskaligt, genuint och gott

Uppfödning och köttförsäljning av nötkreaturen Highland Cattle samt får och höns.

Hästverksamhet

Åkeri & Entreprenad

Lastbil till grus, asfalt, snöröjning och maskiner inom jordbruk och entreprenad, grävning mm.

Hovvård

Jag är utbildad hovformsspecialist vid SANHCP – Swedish Academy for Natural Hoof Care Practitioners. Detta är en ettårig hov-utbildning där både praktik och teori ingår och fokus läggs på hästen som helhet, inte enbart hoven. Verkningsmetoden baseras på forskning gjord av i första hand Dr Robert Bowker, utbildad veterinär och världsledande inom forskning på hovar.

Övriga meriter:

Aug 2013: 2-dagars kurs för Dr Robert Bowker.

Juni 2013: 5-dagars kurs för KC La Pierre, IAEP.

Under 2012-2013 har jag inom utbildningen utfört mina Instruktörsdagar med 6 mycket erfarna och duktiga hovformsspecialister: Iva Andersson i Västervik, Ann-Sofie Winkler i Sundsvall, Wim Koert i Stockholm, Sven Börjesson i Göteborg, Kent Wiberg i Charlottenberg samt Birgitta Färnstrand Svensk i Ockelbo.

Jag verkar hovar för barfotagång i Norrbotten och mina kunder är allt från Shettisar till stora Kallblod men även halvblod och fullblod.

Vårt företag innehar f-skatt samt ansvarsförsäkring.

En normal verkning tar ca 45min-1 timme per häst om den verkas tillräckligt ofta och sköts bra. Om hästen är väldigt ouppfostrad eller rädd och det av den anledningen tar längre tid debiteras timtid utöver ordinarie pris för en verkning. Detsamma gäller om ägaren låter det gå längre tid än vad som rekommenderats mellan verkningar och på så vis ger mig som hovvårdare extra mycket jobb.

Utprovning av Boots kan utföras om din häst behöver skydd till sina hovar.

Jag kan också ge dig viss foderrådgivning, behandlingsråd, leverera fodertillskott, mineraler, örter, verktyg, småmaskiga hönät mm. Kika in på vår webshop/försäljningssida om det är något speciellt du önskar levererat!

Priser:

Förstagångsverkning 600 kr

Avskoning + förstagångsverkning 700 kr

Inför första verkningen görs en omfattande dokumentation där jag fotar hästens hovar ur tre olika vinklar före och efter verkning. Jag vill också se hästen i rörelse och bedöma hur den belastar sina hovar. Det tar därför lite längre tid än en vanlig standardverkning och av den anledningen är första verkningen också lite dyrare.

Efter första verkningen rekommenderar jag alltid nytt besök efter 4 veckor för att kunna bilda mig en uppfattning om hur mycket hästen sliter sina hovar osv. Därefter kan det röra sig om upp till 6 veckor mellan verkningarna men även så ofta som 3 veckor om det gäller rehabiliteringar av hovform eller rehabiliteringar efter skoning. En häst som varit skodd länge eller gått felverkad kan vara underutvecklad i hoven och därför behöva boots som skydd på sina hovar periodvis under en övergångsperiod, detta gäller oftast framförallt vid ridning el körning på grusvägar. Utprovning av boots ingår vid första verkningen om så önskas.

Standardverkning 500 kr

En standardverkning görs med 3-6 veckors mellanrum och denna innebär alltså att jag tar bort det överflöd som inte kunnat slitas på naturlig väg, samt jämnar till ev ojämnheter och för sedan journal över hur hovarna utvecklas.

Önskar du få boots utprovade vid en standardverkning kostar detta 100kr extra.

OBS: Om hästen är väldigt ouppfostrad eller rädd och det av den anledningen tar längre tid debiteras timtid utöver ordinarie pris för en standardverkning, Detsamma gäller om ägaren låter det gå längre tid än vad som rekomenderats mellan verkningar och på så vis ger mig som hovvårdare extra mycket jobb.

Extra tid utöver en timme per häst = 150 kr/halv timme

Reseersättning 35 kr/mil.

Betalning: Du kan göra din betalning antingen kontant eller mot faktura, fakturaavgift tas ut med 25kr per faktura .

Detta är vad jag önskar komma till när vi träffas för hovvård:

- Bra belysning

- Skydd från väder och vind (Utomhus går bra om vädret tillåter)

- Hästen inne och redo

- Urkratsade och rena hovar och rena ben

- Varma, torra sommardagar underlättar det väsentligt om hovarna blöts en stund innan så att de hinner dra åt sig vatten

- Om din häst är stökig så lägg tid på att träna. Det är mycket lättare att göra ett bra jobb med en häst som står stilla än en som hoppar runt och rycker. Vet man med sig att hästen är besvärlig pga. ovana eller liknande så underlättar det att ha med en extra medhjälpare som kan klia och lugna. När jag kommer till dig är jag där för att uföra hovvård, inte uppfostra din häst. Det får du göra själv på det sätt du föredrar.

Jag skriver alltid journal enligt jordbruksverkets regler , det blir då också lättare att följa utvecklingen och jag fotograferar oftast hovarna vid första besöket.

Hästen är ett flyktdjur och behöver sina hovar som en livlina, utan hovar kan hästen inte springa. Inga hovar – ingen häst.

Hästens hovar har många olika funktioner och uppgifter:

- Hoven har en naturlig stötdämpare

- Hoven fungerar som cirkulationspump

- Hoven hjälper hästen att få fotfäste på olika typer av underlag

- Hoven är en del av kroppens stora utrensningsorgan, huden.

En korrekt verkad hov fyller alla dessa funktioner utan hjälp av beslag i form av järnskor. Vi verkar för att ha ett markparallellt hovben, en välfungerande hovmekanism med god stötdämpning och balanserade symmetriska hovar för att nå en optimal funktion för hästen.

Länkar:

SANHCP´s Hemsida: www.sanhcp.org

Föreningen Friska Hovar: http://friskahovar.wordpress.com

Senast uppdaterad: 2015-02-22


Cecilia & Kristoffer Nilsson

Klusån 8
96024 Harads
Sverige

Cicci: 076-107 49 70
Kristoffer: 070-278 11 13

cicci@caspadia.se
Kristoffer@caspadia.se

Caspadias Lantbruk &  Entreprenad - Logga

Caspadia's på FacebookCaspadia's © 2015 | Webb & Foto: Kontakt